עולמות נפגשים: אודות התכנית ללימודי תרבות

 

התכנית ללימודי תרבות, הוקמה בשנת 2000 והינה תכנית אינטרדיסציפלינרית המשותפת לפקולטות למדעי הרוח ולמדעי החברה באוניברסיטה העברית. התכנית מובילה את תחום ביקורת התרבות ומאפשרת זירה אקדמית ואינטלקטואלית תוססת לחשיבה על המורכבות התרבותית של זמננו. התכנית ללימודי תרבות הינה התכנית היחידה בארץ המפגישה בין סוגיות ומתודות של מדעי הרוח ומדעי החברה בפרספקטיבה ביקורתית נועזת. התכנית מקדמת תכנית לימודים ומחקר פורצי דרך המאפשרים לחבר עולמות דיציפלינריים שלרוב אינם נפגשים או מתכתבים. התכנית איננה עסוקה בניפוץ מחיצות דיציפלינריות אלא במפגש בין עולמות ויצירת דיאלוגים בין תחומי ידע חדשים וותיקים. 

כל שנה מציעה התכנית קורסי ליבה חדשים בתחומי ידע מגוונים ופורצי דרך. התכנית מעמידה במרכז השיח שאלות על מרחב, הגירה, רגשות, יחסי כוח ושינוי תרבותי. כמו כן היא עוסקת בתחום התרבות החזותית והדיגיטלית, תרבות הצריכה, תרבות פופולארית ועוד.

הסטודנטיות והסטודנטים של התכנית באים מקשת רחבה של תחומים במדעי הרוח והחברה, מהאקדמיות לאמנויות, מתחומי מקצוע ופעילות חברתית מגוונים כמו חינוך או אדריכלות. התכנית מצטיינת בקידום בוגריה ללימודי המשך או למשרות במוסדות אקדמיים ותרבותיים מובילים בארץ ובעולם.

התכנית יצרה בשנים האחרונות מסגרות לימודיות ומחקריות ייחודיות שמקדמות ריבוי פורמטים של חקירה רב-תחומית מתקדמת כמו חברותא בלימודי תרבות לחקירה עצמאית-משותפת, או הסמינר המחלקתי.

התכנית מתאימה לבוגרי תואר ראשון במדעי הרוח ו/או במדעי החברה, בוגרי אקדמיות לאמנויות ותחומי מקצוע שונים כמו חינוך, אדריכלות או משפטים. כל מי שצמאה לעסוק בניתוח תופעות חברתיות ותרבותיות מפרספקטיבות ביקורתיות, או מעוניינת לקדם פרויקט אינטלקטואלי אישי שלא מקבל מענה בחוגים דיציפלינריים. התכנית היא מקום של מפגש עולמות שונים ופלטפורמה להפרייה הדדית בין בוגרי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, בוגרי ספרות ותיאטרון, בוגרי תקשורת או היסטוריה, פילוסופיה או גאוגרפיה, בוגרי תכניות מיוחדות כמו אמירים, פכ"מ או מנהל עסקים ותולדות האמנות, לצד בוגרי בצלאל, שנקר או מכללות כמו ספיר, בית ברל ועוד.  

למפגש נוסף עם התכנית ותכניה ניתן לבקר בדף הפייסבוק.

 

 

 

 

מה לומדים בתכנית ללימודי תרבות?

 

תכנית הלימודים מורכבת מסוגי קורסים שונים: קורסי חובה, קורסי ליבה וקורסי בחירה לצד מסגרות לימודי יחודיות.

1.  קורסי חובה: שני קורסי חובה בלבד, אחד תיאורטי (שנתי) ואחד מתודולוגי (בסמ' ב'). בקורסים הללו מקבלים ידע שיטתי אודות מושגי היסוד של התיאוריה הביקורתית ומיומנויות בפרקטיקות מחקריות מגוונות.

2. קורסי ליבה: בכל שנה התכנית מציעה סל משתנה של קורסים, בין הנושאים השונים: אנתרופולוגיה של החושים, מוזיקה פופולארית, תרבויות יום יום, תרבות דיגיטלית, ז'אן-ז'אק רוסו, מהפכת הביג דאטה, תרבות פופולארית בעולם הערבי ועוד ועוד.
קורסי הליבה מתקיימים בימי שני ובימי שלישי. 

3.  קורסי בחירה: כל סטודנטית בוחרת קורסי בחירה על פי התכנית האישית שלה וליווי ייעוץ סגל התכנית. קורסי הבחירה יכולים להיות קורסי מוסמך משלל תכניות הלימודים בפקולטות למדעי הרוח והחברה באוניברסיטה (ואף פקולטות נוספות אם יש הצדקה ואפשרות לכך)

 

האם יש אפשרות לקבל מלגות או מענקי לימודים?

 

התכנית הצטיינה לאורך כל השנים בקידום סטודנטים מצוינים שזכו במלגות לימודים מטעם הפקולטה או קרנות חיצוניים. התכנית מעניקה כל שנה מספר מענקי לימודי לתלמידים שתרמו תרומה משמעותית לתכנית או הצטיינו בצורה יוצאת דופן. התכנית גם מעניקה מענקי קליטה לתלמידים חדשים ומסייעת במימון נסיעות לקורסי קיץ וכנסים בחו"ל.

תלמידי.ות התכנית רשאים גם להגיש מועמדות למלגות מנדל למוסמך

 

 

 

מה עושים בוגרי התכנית?

 

מוסמכים רבים של התכנית השתלבו בלימודי המשך ו/או במשרות במוסדות אקדמיים מובילים בארץ ובעולם, במוסדות תרבות, תעשיית הקולנוע, הוצאות לאור ומשרדי אדריכלים. הם עומדים בראש תכניות לימודים חדשות, מחלקות במוזיאונים מובילים, יוזמות חברתיות ואמנותיות. לרשימה חלקית של בוגרי התוכנית לחץ/י כאן

 

אפשר לשאול עוד שאלות?

 

משרדנו נמצא בהר הצופים, הפקולטה למדעי החברה, חדר 27316 (בניין 7, קומה 3).

ניתן ליצור איתנו קשר בטלפון: 02-5883795, בדוא"ל mayasc@savion.huji.ac.il, inbalpe@savion.huji.ac.il או בפייסבוק.

 

מלגות מצוינות אקדמית

מלגות מצוינות אקדמית

נרשמים עכשיו לתואר שני מותאם אישית, בתוכנית בין-תחומית מעצימה אינטלקטואלית ומקצועית

התכנית ללימודי תרבות מציעה מספר מלגות תחרותיות אשר יוענקו למתקבלים.ות אשר יתחילו את לימודיהם בתשפ"ה על בסיס מצוינות אקדמית.

בעלי תואר בוגר במדעי הרוח והחברה בכל התחומים מוזמנים להגיש את מועמדותם.ן בדוא"ל ל-inbalpe@savion.huji.ac.il  עד ה-20 באוקטובר, 2024.

נא לצרף:

  1. קורות חיים (עד עמוד אחד)
  2. גיליון ציונים
  3. דוגמת כתיבה (עבודה סמינריונית מהתואר הראשון או מלימודים קודמים)

 

בהצלחה!